Tentoonstellingstip: Manzoni in Holland in Stedelijk Museum Schiedam

Vandaag was ik bij de opening van de nieuwe tentoonstelling Manzoni in Holland in het Stedelijk Museum Schiedam, waar je zowel Manzoni's beroemde ingeblikte uitwerpselen kunt bezichtigen als Wim T Schippers' pindakaasvloer!

Manzoni was een Italiaanse (adellijke!) pre-conceptuele avantgarde kunstenaar die in 1963 op 30-jarige leeftijd stierf. Hij was zeer experimenteel (en vaak ironisch) als het gaat om de materialen die hij gebruikte voor zijn kunst. Hij probeerde weg te blijven van klassieke materialen en gebruikte in plaats daarvan:

• zijn eigen uitwerpselen die hij in 90 blikjes stopte en vervolgens (allemaal!) wist te verkopen voor dezelfde prijs als goud (in gewicht). Dat was op dat moment $33 voor 30g (als je inflatie meerekent dan zou dat ongeveer $280 zijn vandaag) maar in 2015 werd één editie opnieuw verkocht voor £182.500! Uiteraard bedoelde de artiest het als een ondubbelzinnig statement.

• Manzoni plaatste "een lijn van oneindige lengte" in een een vrij klein ogende cilinder 😉

• hij nodigt je uit om op zijn voetstuk te gaan staan ​​(Base Magica) zodat je zelf een kunstwerk wordt.

• hij probeerde de adem van de kunstenaar te vangen door in een ballon te blazen die hij vervolgens vastmaakte aan een houten blok. Dat blok wordt op termijn het voetstuk van dat wat er na een tijdje nog van de ballon overblijft.


Wim T. Schippers' beroemde pindakaasvloer

Manzoni bleek een toonaangevend figuur in de kunstgeschiedenis die veel kunstenaars inspireerde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Wim T. Schippers, die zijn beroemde pindakaasvloer tentoonstelt in deze expo in Stedelijk Museum Schiedam. Het werk (een cirkel die bewust visueel wordt onderbroken door één van de pilaren) bestaat uit maar liefst 60 kilo Calvé pindakaas. De kunstenaar werd geïnspireerd door Manzoni in de zin dat hij vond dat ieder materiaal in een kunstwerk kan worden gebruikt. Het roept een bekende vraag op: wat is kunst? Je kunt je de geur voorstellen 😉 De pindakaas blijft trouwens tot wel drie maanden goed. In 2011 was een rechthoekige versie van dit werk te zien in Boijmans en toen stapten minstens 3 mensen in het werk! In het Stedelijk Museum Schiedam duurde het een dag voordat iemand zo stom was..
PS Wist je dat Wim T. Schippers ook de stem van Ernie vertolkt in de Nederlandse versie van Sesamstraat?

Je ziet in deze tentoonstelling ook werk van kunstenaars die Manzoni inspireerden, zoals Yves Klein (die overigens ook op jonge leeftijd overleed). Kun je je voorstellen wat hij zou hebben voortgebracht als hij langer had geleefd?

Het museum, dat gevestigd is in een voormalig ziekenhuis, heeft ook een waanzinnig mooie huisstijl. Je kunt de tentoonstelling Manzoni in Holland nog tot en met 2 juni bezoeken en zelf op het voetstuk gaan staan ​​(ja, dat mag 😏).


Populaire posts